om munk

Om Kaj Munk

Om Kaj Munk

 

Hvem var Kaj Munk ?

Kaj Harald Leininger Petersen blev født 13. januar 1898 i Maribo, blev 1903 efter begge hans forældres død taget i pleje hos Peter og Marie Munk i Opager uden for Maribo. Gik i skole i Opager og Vejleby, realskole i Maribo og gymnasium i Nykøbing Falster. 1917 student, flyttede til København for at studere teologi, cand. theol. i 1924. Sognepræst 1924 i Vedersø i Vestjylland, gift 1929 med Elise Marie Jørgensen (Lise Munk) fra Vedersø.

Kaj Munk blev for alvor kendt i 1931, da skuespillet Cant opførtes på Det Kongelige Teater; men allerede 1917 havde Munk skrevet sit første skuespil Pilatus, et bibelsk drama. Kaj Munk blev myrdet af Gestapo natten til 5. januar 1944 på Hørbylunde Bakke ved Silkeborg. Efter krigen blev Kaj Munk yderligere kendt bl.a. igennem filmatiseringen 1955 af skuespillet Ordet, skrevet i 1925.

Samtiden betragtede Kaj Munk som en af Nordens fremmeste dramatikere. Han var også uden tvivl en af Danmarks mest læste journalister. Men helt overordnet kan Kaj Munks liv og virke siges at have fem dimensioner: Den kritiske og samfundsrevsende debat og journalistik, hans kristne livssyn og svært definerbare lutheranske teologi, hans vildt anderledes, markante og omskiftelige politiske synspunkter og ikke mindst hans store skønlitterære produktion af især dramatik. Endelig er der hans fascinerende og inspirerende liv og gerning. Uanset hvilken side af Kaj Munk, man måtte finde interessant, er det imidlertid vigtigt at være opmærksom på, at Kaj Munk var et menneske med høje etiske krav.

Denne spinkle, lettere skrutryggede og blege præsts ord afslører en brændende, bankende og brølende kæmpe, der ikke bare forholdt sig til stort set alt på hans tid, men også til en lang række højaktuelle emner som fx. diktatorer, krig, kristen modstand og ytringsfrihed.

Om Munk